Posjeta gradonačelnice Monfalkonea

Posjeta gradonačelnice Monfalkonea

Posjeta gradonačelnice Monfalkonea

Kulturni događaji
Novoizabrana gradonačelnica Monfalkonea Ana Marija Ćizint, posjetila je 26.05. Opštinu Kotor.

Novoizabrana gradonačelnica Monfalkonea Ana Marija Ćizint, posjetila je 26.05. Opštinu Kotor.

Zajedno sa zamjenicom ambasadora Italije u Crnoj Gori Antonelom Fontanom, savjetnikom Regije Frijuli – Venecija - Đulija Lućom Gregoretijem i Đakomom Skotijem, gradonačelnica Monfalkonea razgovarala je sa potpredsjednikom Brankom Nedovićem i predstavnicima Opštine.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender i predstavnik Zajednice Pavo Peruđini, na čiju inicijativu je i organizovan današnji susret.

Ućesnici sastanka osvrnuli su se na tradicionalno prijateljstvo i saradnju Italije i Crne Gore, kao i grada Monfalkonea i Regije Frijuli – Venecija – Đulija sa Crnom Gorom.

Naglašena je potreba da se dosadašnja saradnja nastavi i učvrsti, posebno u oblastima turizma, male privrede, poljoprivrede, kao i kulture. Obostrano je ocijenjeno da su razmjena iskustava i međusobna pomoć u ovim segmentima izuzetno važne.

Dogovoreno je da se kulturna saradnja unaprijedi organizovanjem gostovanja umjetnika na festivalima u Monfalkoneu i Kotoru. Takođe, biće formirana radna grupa koju će činiti predstavnici obje strane i koja će biti zadužena za konkretizovanje i realizaciju ideja o saradnji.

Monfalkone je jedno od najvećih brodogradilišta u Italiji i Evropi. Gotovo svi najveći kruzeri koji su stigli u Kotor izgrađeni su u tom brodogradilištu, što ukazuje na ogroman ekonomski potencijal grada.

Zajednica Italijana Crne Gore je sa Opštinom Monfalkone učestvovala u nizu značajnih projekata u oblasti unapređenja interkulturalnih odnosa, obrazovnih programa, razvoja kulturnog turizma...